Zakelijke lening en BKR

Een zakelijke lening is voor veel bedrijven van levensbelang. Zonder zo’n lening komt de bedrijfsvoering in sommige gevallen zelfs in gevaar en zullen er uiteindelijk financiële moeilijkheden optreden. Om dit te voorkomen kan er een zakelijke lening worden afgesloten, al is dat binnen het huidige economische klimaat natuurlijk niet gemakkelijk. Er zijn verschillende strategieën om banken toch te bewegen tot het verstrekken van een lening. Een goede voorbereiding is hiervan doorgaans de beste manier.

Voorbereiding

Zorg er bij het aanvragen van een zakelijke lening voor dat u goed voorbereid te werk gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het BKR. Wanneer er reeds een negatieve BKR notering bestaat, zal de kans op een lening nihil zijn. Zorg er dus voor dat het BKR niet over belastende gegevens beschikt en zoek anders naar andere mogelijkheden om het geld bij elkaar te krijgen. Een zakelijke lening wordt alleen verstrekt onder strenge voorwaarden, waardoor ook een toetsing bij het BKR eerder regels is dan uitzondering.

Overtuigend verhaal

Daarnaast is het van belang om de gegevens van het bedrijf goed op orde te hebben. Zowel bij offline als online lenen is het belangrijk om de zaak goed op een rijtje te hebben en daarmee een overtuigend beeld te kunnen schetsen aan een geldverstrekker. Online lenen is vaak goedkoper, maar dit betekent niet dat er niet aan dezelfde voorwaarden moet worden voldaan als bij een reguliere lening, zoals bij een van de traditionele banken. Zorg ervoor dat de prognoses, analyses en de feiten over het bedrijf helder op papier staan. Deze gegevens moeten ervoor zorgen dat een geldverstrekker overtuigd raakt van de gezondheid van het bedrijf en de garantie ervaren dat de zakelijke lening terug zal worden betaald. Online lenen kan er voor zorgen dat er gemakkelijk op de kosten kan worden bespaard, maar ook een online kredietverstrekker zal eerst overtuigd moeten worden van de kwaliteiten van het bedrijf alvorens er een zakelijke lening zal worden verstrekt. Daarnaast geldt dat het risico op de lening voor de geldverstrekker natuurlijk kleiner wordt wanneer er een helder en goed doordacht plan wordt gepresenteerd. Een lager risico betekent bij zowel offline als online lenen doorgaans een lagere rente.

Al met al is het dus van belang om een BKR toetsing goed te kunnen doorstaan en daarnaast zelf een overtuigend verhaal te kunnen presenteren. Op deze manier kan er een zakelijke lening met BKR worden afgesloten, zelfs in deze zware economische tijden.