Vergroot uw kans op een zakelijke lening

In het huidige klimaat wordt het voor ondernemers steeds moeilijker externe financiering te krijgen. Als zelfstandige is de kans groot dat u vroeg of laat bij een bank aanklopt met een kredietaanvraag en natuurlijk hoopt u dan dat deze toch positief beoordeeld wordt. Wat kunt u doen om uw kansen op een lening te vergroten?

Een goede voorbereiding

Allereerst geldt bij het indienen van een kredietaanvraag: een goed begin is het halve werk. Zorg ervoor, dat u uw aanvraag duidelijk en helder op papier heeft staan. Wat zouden de bezwaren kunnen zijn die de kredietverstrekker aanvoert? Probeer hier van tevoren al goed over na te denken, zodat u een antwoord heeft. Het is verstandig hulp te vragen aan een deskundige. Uw administratiekantoor of uw boekhouder kunnen u assisteren bij de voorbereiding en uw presentatie. Zorg dat u op de hoogte bent van de markt en dat u inzicht heeft in wat uw kansen hierin zijn.

Een heldere presentatie

Geef een gedetailleerde beschrijving over wat u met het krediet wilt financieren, en over hoe u het bedrag aflost. Wat zijn uw plannen? Beschikt u over eigen vermogen, en hoe verhoudt dat zich tot de hoogte van het krediet dat u aanvraagt? De meeste banken zullen verwachten dat uw eigen vermogen minimaal drie keer zoveel als het aangevraagde bedrag vertegenwoordigt.

Zorg dat uw aanvraag er professioneel uitziet en maak een mooie presentatie van uw plannen. Zaken waar de bank in geïnteresseerd is moet u uitgebreid overleggen. Taxatierapporten, een overzicht van de orderportefeuille en de debiteurenportefeuille, een voorraadoverzicht en de jaarrekening zijn relevante documenten.

Wees overtuigend

Naast een goede voorbereiding en een overzichtelijke presentatie is het belangrijk dat u de bank weet te overtuigen van het feit dat u een geschikte kandidaat bent voor een lening.
U kunt maar één keer een eerste indruk achterlaten en het is belangrijk dat u professioneel overkomt. Zorg dat uw administratie op orde is. Laat zien dat u over voldoende kennis van de markt beschikt en op de hoogte bent van actuele ontwikkelingen. Toon toekomstvisie en een realistische kijk op het verloop van de financiële situatie van uw bedrijf.

Wat gebeurt er na uw aanvraag?

U heeft uw kredietaanvraag voorgelegd bij de adviseur van de bank. Vervolgens zal deze een kredietvoorstel opstellen en dit doorspelen aan de afdeling die de kredieten beoordeelt. Wanneer de aanvraag goedgekeurd wordt ontvangt u hierover bericht en er zal een kredietofferte opgesteld worden. Na ondertekening en controle van de kredietovereenkomst kunt u over het geleende bedrag beschikken.

Wat als uw aanvraag niet goedgekeurd wordt?

Ondanks dat u de juiste zaken in acht neemt, kan het voorkomen dat de bank het risico te groot acht en besluit om u geen lening te verstrekken. Gelukkig hoeft dit voor u als ondernemer niet automatisch te betekenen dat u geen externe financiering krijgt. Het is nog altijd mogelijk om te zien of u investeerders kunt vinden voor uw bedrijf. Ook kunt u uw aanvraag voorleggen aan andere kredietinstellingen. Particulieren, de overheid of online kredietverstrekkers bieden tegenwoordig tal van mogelijkheden die u wellicht verder kunnen helpen.