Risico’s online lenen

De tijd dat je naar de bank moest om een lening af te sluiten ligt al ver achter ons. Tegenwoordig kun je met enkele klikken al een complete lening afsluiten. Eenvoudig op het internet. Maar een internetlening verschilt van een lening die je via de bank laat lopen. Het is verstandig om goed op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s.

Lenen zonder BKR Toetsing

Normaal gesproken toetst elke aanbieder van leningen, ook wel kredietverstrekker, of een aanvrager al een krediet ergens anders heeft lopend. Je mag immers maar 1 lening tegelijk hebben afgesloten. Op internet zijn er echter een aantal bedrijven die geen BKR Toetsing toepassen. Het probleem hiermee is dat de aanbieder een groter risico loopt. Dit merk je als kredietvrager aangezien de verstrekker een hoge rente hanteert. Let dus goed op of een aanbieder BKR Toetsing toepast. Dit scheelt aanzienlijk in de terug te betalen rente.

Loktarief

Veel online kredietverstrekkers werken met een loktarief. U kunt zeer voordelig geld lenen. Het rentepercentage is extreem laag en u lijkt er alleen maar beter van te worden. Maar het voorgestelde loktarief geldt vaak maar voor een beperkte tijd. Daarna betaalt u alsnog de volle mep, vaak met het gevolg dat je uiteindelijk duurder uit bent, dan wanneer je een lening had afgesloten zonder loktarief.

Woekerrente

Er zijn kredietverstrekkers op het internet die geen vaste rente hanteren. Omdat deze verstrekkers vaak ook niet aangesloten zijn bij NVVK, Nederlandsche Vereniging voor Volkskredietwezen en Woekerbestrijding, kunnen deze aanbieders woekerrentes hanteren na verloop van tijd. U betaalt dan vele malen meer dan normaal gesproken de bedoeling was.

Hoe kun je deze risico’s beperken?

Risico’s uitsluiten kan nooit helemaal. Het gaat om bedrijven die met geld werken en dus te maken hebben met de wereldwijde economie. Maar u kunt wel de risico’s beperken. Zorg altijd dat u alleen een lening afsluit bij een verstrekker die lid is van de NVVK. Daarnaast is het niet onverstandig om eens rond te kijken op het internet en op zoek te gaan naar verhalen over de kredietverstrekker. U komt er op deze manier snel achter of een aanbieder betrouwbaar is of juist niet.