Online lenen: Oplossing of Valkuil?

Tegenwoordig kunt u via internet snel en gemakkelijk geld lenen voor uw onderneming.Voor veel bedrijven kan het aangaan van een lening via internet erg aantrekkelijk zijn, maar een aantal belangrijke punten moeten daarbij niet uit het oog verloren worden.Voor alle zaken die u via internet doet, geldt dat u bepaalde veiligheidsmaatregelen kunt nemen om de risico’s te beperken.

Wees terughoudend met het bekendmaken van uw gegevens. U komt er uiteindelijk niet onderuit, maar controleer het bedrijf waar u mee te maken heeft. Ga na of de adresgegevens kloppen, of het bedrijf geregistreerd staat en zoek bijvoorbeeld in forums naar ervaringen van anderen met de betreffende organisatie. Neem daarbij geen genoegen met links en klantervaringen op de eigen website van de aanbieder maar baseert u zich zoveel mogelijk op onafhankelijke bronnen.

Weer u tegen ongeloofwaardige aanbieders

Laat u vooral niet te snel verleiden. De commercials voor goedkoop lenen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de reclameblokken op televisie. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn en ja, dan is het dat in veel gevallen ook. Wanneer de aanbieding bijvoorbeeld een variabele rente betreft, kan dat betekenen dat u in de tweede maand van de looptijd alweer een hoger rentepercentage moet aflossen. Het is altijd verstandig om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en te zorgen dat u op de hoogte bent van alle voorwaarden..

Steeds vaker zien we ook reclames voorbij komen voor bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het lenen van geld zonder BKR-controle. Mocht u haast hebben kan het prettig zijn de toetsing over te slaan, maar voor iedereen met een negatieve BKR- registratie geldt dat het weer aangaan van een lening niet altijd een verstandige zet is. Tenslotte moeten het geleende geld en de, vaak hogere, rente wel terugbetaald kunnen worden. Bij het aangaan van een lening is het daarom cruciaal dat u realistisch bent en een goede inschatting kunt maken van uw financiële situatie gedurende de hele aflossingsperiode.

Online lenen is eenvoudig

Ondanks de mogelijke nadelen, is het lenen bij online kredietverstrekkers zeker het overwegen waard. Het kan u namelijk wel degelijk voordeel opleveren. Beslissingen worden vaak snel genomen. U kunt er bij verschillende aanbieders op rekenen dat u binnen een dag al een vrijblijvende offerte ontvangt, wat ook het proces van onderling vergelijken behoorlijk kan versnellen. Sommige instellingen beloven zelfs binnen een uur te reageren op uw aanvraag.

Bovendien is het online lenen vaak goedkoper dan bij een fysiek bedrijf. Er zijn minder personeelskosten, geen of weinig vestigingskosten en daar profiteert u als klant mogelijk weer van. Mocht u gesteld zijn op persoonlijk contact kunt u op de website natuurlijk nagaan of er een telefoonnummer staat vermeld dat u kunt bereiken, of dat de organisatie een vestiging heeft waar u welkom bent.

Online geld lenen is vaak makkelijker dan bij een bank. Sinds de kredietcrisis zijn de meeste banken veel terughoudender geworden bij het toekennen van kredieten. U moet uitgebreide ondernemersplannen overleggen en de beslissingsprocedure is vaak lang en ingewikkeld. Bij veel online aanbieders kunt u eenvoudig online berekenen wat u kunt lenen en hoeveel rente u moet betalen.

Hoewel er dus nadelen aan verbonden kunnen zijn kunt u deze zelf, door u goed voor te bereiden, wel beperken. Overweeg verschillende aanbieders en schat uw financiële situatie goed in. Want lenen kost nog altijd geld, of u het nu online of offline doet.