Lenen bij particulieren

Lenen bij particulieren is iets wat nog maar weinig gebeurt, terwijl het toch heel aantrekkelijk kan zijn. Uiteraard is het hierbij wel van belang dat dit op de juiste manier gebeurd en dat men er niet zomaar van uit gaat dat er bij iedereen een lening kan worden afgesloten.


Tevens is het voor sommigen misschien aantrekkelijk om te denken dat de plicht tot afbetalen niet bestaat of in ieder geval minder strikt is, maar dit is natuurlijk juist niet het geval. Lenen bij particulieren is juist sterk gebaseerd op vertrouwen.

Vertrouwen

Iedereen heeft wel eens wat geleend bij een vriend of wat geld beschikbaar gesteld wanneer een vriendin even wat extra’s nodig had, bijvoorbeeld om de periode te kunnen overbruggen tot het moment waarop het salaris weer zal worden ontvangen. Dit is in principe lenen bij particulieren, waardoor we zien dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is en zelfs een aantal voordelen met zich mee kan brengen. Uiteraard is het hierbij wel van belang dat er een uitmuntend vertrouwen bestaat tussen de beide partijen. Ook bij lenen bij particulieren kan men er voor kiezen om netjes een contract op te stellen en valt dit iedereen zelfs aan te raden, maar het blijft toch altijd minder formeel dan bij bijvoorbeeld een bank. Dit betekent dat de geldverstrekker er het volste vertrouwen in moet hebben dat de lening ook inderdaad terugbetaald zal gaan worden en dat men het geld dus netjes terug zal krijgen. Wanneer dit niet het geval is zullen er gemakkelijk problemen kunnen ontstaan, zowel voor de geldverstrekker als de geldnemer. Door te lenen bij particulieren en de lening netjes af te lossen zoals van tevoren is afgesproken kan men er voor zorgen dat het wel goed zit met het vertrouwen en dat men in ieder geval een goede naam krijgt wat betreft het lenen van geld. Iemand die zijn of haar schulden netjes afbetaald zal op die manier beter worden ontvangen wanneer het op een later moment weer eens nodig is om geld te lenen. Zeker in de huidige digitale wereld gaan de geruchten en gesprekken razendsnel en is het daarom van belang om er voor te zorgen dat de geldverstrekker voldoende vertrouwen heeft in het lenen bij particulieren.

Lage kosten

Lenen bij particulieren brengt een aantal verschillende voordelen met zich mee. Een van deze voordelen is dat de kosten van de lening over het algemeen erg laag zijn. Er zijn verschillende redenen op te voeren dit deze lage kosten veroorzaken, maar de belangrijkste is toch wel dat het lenen bij particulieren er voor zorgt dat er niet allerlei kosten hoeven te worden betaald voor het personeel en het pand van de bank. Hoezeer de verschillende banken het misschien ook willen verbloemen, lenen bij particulieren is goedkoper vanwege het feit dat er geen enorm pand op naam van de geldverstrekker staat waar de geldnemer uiteindelijk gewoon aan mee zal moeten betalen. De bank moet de kosten van het mooie pand, alle computers en de medewerkers die erin staan ergens vandaan halen. Er wordt dus voor gekozen om de kosten van de lening net hoog genoeg te maken om deze kosten te dekken en er ook nog wat aan te verdienen.

Lenen bij particulieren heeft op die manier automatisch als voordeel dat men niet voor deze kosten hoeft te betalen. Het is niet altijd het geval, maar het kan voorkomen dat de geldverstrekker er toch nog wat aan wil verdienen, maar hierbij hoeft er dan geen rekening gehouden te worden met de kosten. Dit deel van de kosten van de lening vallen dus direct weg, waardoor men op een relatief voordelen manier kan lenen bij particulieren. Daarnaast komt het vaak voor dat particulieren gewoon graag iemand uit de brand willen helpen en dat ze om die reden dus helemaal niet vragen om een vergoeding voor de lening. Men zal dan bijvoorbeeld de kosten betalen van de rente die men misloopt door het geld uit te lenen, maar deze kosten liggen een heel stuk lager dan die van een lening bij de bank.

Bij wie?

Het is om te lenen bij particulieren natuurlijk wel van belang dat men de juiste personen weet te vinden die ook daadwerkelijk over voldoende kapitaal beschikken zodat ze wat geld uit kunnen lenen aan een ander die het misschien wat minder heeft. Het is allereerst altijd verstandig om eens rond te kijken in de familie. Zeker wanneer men een betrouwbare indruk maakt en altijd netjes op tijd betaald is het verstandig om de eigen familie te raadplegen. Vaak is er wel een familielid te vinden die wat geld over heeft en er op die manier voor kan zorgen dat men uit de problemen komt.

Lenen bij particulieren maakt het in dit geval echter wel zeer belangrijk om de lening netjes af te betalen en er op die manier voor te zorgen dat er binnen de familie geen problemen zullen ontstaan. Verder is het mogelijk om bijvoorbeeld eens rond te vragen op de sportvereniging. Over het algemeen zitten in de kantine van bijvoorbeeld een voetbal- of hockeyvereniging voldoende mensen die in zijn voor het lenen bij particulieren. Door ook hier altijd netjes mee om te gaan kan men ook in de toekomst vaak een beroep doen op deze kring van mensen.