Kosten van een lening

De kosten van een lening bestaan uit een paar componenten. Over het algemeen wordt alleen de rente meegenomen in de berekening van de kosten, maar op die manier wordt een belangrijk component over het hoofd gezien.


Het is dan ook niet altijd voldoende om er voor te zorgen dat de rente zo laag mogelijk uit zal vallen. Om goedkoop te lenen dient men op de totale kosten van een lening te letten en er voor te zorgen dat deze zo laag mogelijk uit zullen vallen. Wanneer dit het geval is en bijvoorbeeld de voorwaarden in orde zijn kan men op een voordelige manier lenen en zal dit ook in de toekomst nog voordelig blijven, iets wat niet altijd lukt wanneer men alleen op de rentekosten van het moment let.

Rente

Uiteraard bestaan de kosten van de lening voor een groot deel uit rente. Wanneer we geld willen lenen dienen we hier een prijs voor te betalen en deze prijs noemen we rente. We kunnen de lening het best als een product zien zoals een nieuwe televisie of een koelkast, waarvoor we een bepaald bedrag dienen te betalen. Dit bedrag betalen we alleen niet in een keer, maar als een soort van huur. Gedurende de periode dat we de televisie of de koelkast willen gebruiken dienen we de huur te voldoen. Met rente werkt het precies hetzelfde, al zijn de kosten van een lening niet altijd even duidelijk voor iedereen. Het is niet voor niets dat we vaak veel te veel rente betalen of juist op een andere manier kosten maken en op die manier toch teveel betalen.

Desalniettemin is het van belang om goed te kijken naar de rente die men dient te betalen. De kosten van een lening zijn grotendeels nog altijd gebaseerd op deze rente, waardoor het behoorlijk kan lonen om een ietwat lagere rente te kiezen. Met name bij grote leningen of bij hypotheken kan een tiende procent zomaar een hoop uitmaken en er op die manier voor zorgen dat men een stuk voordeliger uit zal zijn. Aan de andere kant moeten we ons wat betreft de kosten van een lening ook niet blind staren op de rente, de aanbieders hebben namelijk ook een aantal andere manieren gevonden om ons te laten betalen voor het geld dat we ontvangen.

Verzekering

Een van de kosten van een lening die we niet altijd direct zien zijn die van een eventuele verzekering die er wordt afgesloten. Natuurlijk is dit niet in alle gevallen nodig, maar wanneer het om grotere bedragen gaat doet men er meestal verstandig om bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het gebeurt ook niet zelden dat een bank dit als eis stelt en daarmee de kosten van een lening automatisch omhoog brengt. Om te voorkomen dat een van de beide partners die een lening aangaan de lening niet meer af kan betalen wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Dit biedt aan de ene kant een belangrijk voordeel door de lening altijd betaalbaar te houden, maar aan de andere kant verhoogt het de kosten van de lening door een bepaalde premie te rekenen.

Administratiekosten

Ten tweede worden er regelmatig administratiekosten gerekend die ook de kosten van een lening hoger laten uitvallen. De administratie kosten worden bijvoorbeeld gerekend om de lening af te sluiten en eventueel zelfs om deze later nog bij te houden. De kosten van een lening lopen op deze manier gemakkelijk op, zelfs wanneer de rente maar laag is. Het is daarom van groot belang om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van een lening.