Diagnose Geldgebrek

Veel bedrijven kampen met hetzelfde probleem: ze dreigen te bezwijken onder de financiële druk. De symptomen zijn vaak hetzelfde: debiteuren betalen niet en crediteuren laten het afweten. Zelfs wanneer er voldoende orders binnenkomen kan het gebeuren dat de kosten niet kunnen worden opgebracht en dat een bedrijf in een neerwaartse spriraal geraakt.

Wat kunt u als ondernemer doen om niet aan deze epidemie ten prooi te vallen? Een aantal tips:

Communiceer. Blijf op de hoogte van de situatie in uw omgeving: wat zijn de risicofactoren en waar zullen zich betalingsproblemen voor gaan doen? Een goede communicatie zal niet alle onderliggende dynamieken aan het daglicht brengen, maar zal uw relaties versterken en uw inzicht vergroten, waardoor u gepast kunt reageren voordat het écht misgaat.

Plan vooruit. Mocht u externe financiering nodig hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een zakelijke lening of microkrediet, schat u uw situatie dan nauwkeurig in. Denk niet alleen na over het rentepercentage en de aflossingsperiode: maar al te vaak ontbreekt het aan een plan voor de periode daarna en is er geen geld over voor doorgroei.

Wees creatief. Ga met derden werken wanneer u extra mankracht of middelen nodig heeft. Het lijkt duurder maar het levert op langere termijn vaak voordeel op. Zo is een vaste secretaresse die zich verveelt uiteindelijk veel duurder dan een freelancer die u bijstaat wanneer het nodig is. Af en toe een taxi huren is goedkoper dan het onderhouden van een wagen die het halve jaar stilstaat.